Manders in, Wigt out – geen slechte deal

Natuurlijk verkondigde Mattijs Manders tijdens zijn welkomspersconferentie precies wat men wilde horen. De man die in de voetsporen treedt van Jan Willem Wigt strooide met populistisch klinkende kreten. Hij vond dat de club structureel te laag staat (uitgerekend in een seizoen dat het sportieve aspect het enige aspect is waar in Den Haag geen onrust over heerst), dat hij het telefoonnummer van baas Wang Hui heeft (naar wiens pijpen hij niet zal dansen), en dat hij goede hoop heeft om het beloofde resterende bedrag richting Den Haag te halen.

Zijn taak is helder: het vertrouwen van meneer Wang terugwinnen, zodat de Chinees durft te investeren in ADO. Manders’ voorganger Wigt heeft de relatie met United Vansen behoorlijk beschadigd. Wigt was een aardige man die sympathie wekte bij de supportersschare, maar viel Wang publiekelijk af. Bovendien doken er afgelopen week berichten op dat het gezien de investeringen van Wang en de verkoop van Michiel Kramer en Mike van Duinen onmogelijk zou zijn om rode cijfers te schrijven, maar toch is dat het geval achter de duinen.  Er moet bezuinigd worden bij ADO, zolang de investeringen van Wang uitblijven. Er wordt gekort op personeelskosten – John Metgod, Arno van Zwam en Timothy Derijck zijn de het meest in het oog springende voorbeelden. Hoe hoog die kosten waren is onduidelijk, maar het feit dat Jan Willem Wigt zichzelf vervoerde in een peperdure Maserati helpt niet bepaald mee aan de beeldvorming.
Manders moet een businessplan schrijven, hetgeen wat voor Wigt te veel gevraagd was. Voordat Wigt in dienst kwam bij ADO, was hij jarenlang directeur van Van Arkel Incassobureau. Daarvoor volgde hij de Juridische Deurwaardersopleiding aan de Universiteit van Utrecht. Ook is hij penningmeester bij ADO geweest. Kortom, Wigt is gedurende zijn carrière vooral bezig geweest met geld innen in plaats van uitgeven (buiten die ene keer die flinke dot geld bij de Maserati-dealer). Logisch dus, dat een gedegen businessplan in het honderd is gelopen. Als je daarna je baas publiekelijk aan de schandpaal hangt komt zijn ontslag toch niet helemaal uit de lucht vallen.

 

Mattijs Manders heeft meer financiële expertise. Hoewel deze expertise vandaag door Wilfred Genee in zijn AD-column behoorlijk in twijfel werd getrokken, heeft Manders een indrukwekkend cv. Na de Oxford University werkte hij zich knap op tot Commercial Manager bij ABN Amro. Later zwaaide hij de scepter bij Graydon, diende hij een bedrijf dat onderdeel is van het Duitse Allianz en was de baas bij vastgoedbeheerder FMT. Tussendoor etaleerde hij zijn financiële kennis niet alleen bij nog meer werkgevers, hij schoof ook een seizoen aan bij RTL7’s Voetbal International. Tussendoor was hij al eens werkzaam bij ADO Den Haag. Het is echter te hopen dat Manders zich puur bezighoudt met financiele zaken, want het transferbeleid gedurende zijn eerdere periode is op z’n zachtst gezegd te betwijfelen. Onder zijn bewind werden eendagsvliegen Jaap van Duijn, Marc Höcher, Wouter de Vogel, Mitja Mörec, Gábor Horváth, Paul Mulders, Milan Lalkovic en Ebi Smolarek aangetrokken.

1112_eerste_training004
Laat het aantrekken van Joey van den Berg,  Michael de Leeuw deze zomer maar aan iemand anders over.

Eén gedachte over “Manders in, Wigt out – geen slechte deal”

Plaats een reactie