Wie moet Fraser opvolgen?

Trainer Henk Fraser vertrekt definitief naar Vitesse. ADO moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Op wie valt de keuze?

De speculaties over de ontstane vacature zijn inmiddels losgebarsten. Reële en irreële namen worden als kandidaten voor het Haagse trainerschap genoemd. De vraag is wie zich aan de loodzware klus onder het regime van Wang Hui wil wagen. Zo zongen er namen rond als Robert Maaskant, Mario Been en Alfons Groenendijk.

Als ADO Maaskant aanstelt, worden er heel wat seizoenkaarten in tweeën geknipt, vrees ik. De man is in alles een tegenstelling van de Haagse identiteit. Bovendien sprak de zogeheten kroonprins van het Nederlandse trainersgilde, die vooral schittert in arrogantie en zelfingenomenheid, zich in het verleden meer dan eens negatief uit over de Haagse club. Deze optie kan ADO doorstrepen. Zelfde geldt eigenlijk voor vaatdoek Groenendijk. Een aardige man, redelijke coach, maar zijn uitstraling is niet om over naar huis te schrijven. De Leidenaar, wel met ADO-binding en -verleden, bezweek al onder de druk bij het nietige Excelsior.

Mario Been zou in theorie een uitstekende optie zijn, al heeft hij lang geen clubteam getraind (RC Genk in 2014 voor het laatst). Hij presteerde goed bij Excelsior en NEC, waarmee hij Europees voetbal haalde en een transfer naar Feyenoord verdiende. Wel gevaarlijk zijn zijn gevatte, humoristische media-uitlatingen, die wanneer het over meneer Wang gaat wel eens tegen diens zere been zouden kunnen stoten.

Gisteren hield AD Sportwereld een pleidooi voor een terugkeer van de in 2013 ontslagen Maurice Steijn. Hij had zich uitstekend ontwikkeld bij VVV en zou het Den Haag-gehalte bij ADO moeten opschroeven, mede door Lex Schoenmaker weer vaker bij het eerste elftal te betrekken. Op zich een verrassend maar geen slecht idee, de terugkeer van Steijn, maar laten we de penibele situatie vlak voor zijn ontslag (18e plaats in februari) niet uit het achterhoofd doen laten verdwijnen.  De naam van Zeljko Petrovic dook ook op, maar het zou een ridicule beslissing zijn om de Serviër aan te stellen. Hij is de laatste jaren over op de aardbol assistent geweest, maar hield het nooit langer dan een seizoen vol.

Ook het doorschuiven vanuit eigen gelederen is een optie. Meest voorname kandidaten zouden dan assistent Ekrem Kahya en Onder 19-trainer Aleksandar Rankovic. Gezien hun clubbinding en hun vroege speelstijl die als gegoten bij de ADO-cultuur past, zou dit duo niet zo’n heel gek idee zijn.  Clubiconen Martin Jol en Dick Advocaat lijken hun vingers niet te willen branden aan de job, terwijl ook Co Adriaanse (helaas) geen haalbare kaart is.

 

 

Plaats een reactie